دانستنی های زندگی

دانستنی های تغذیه،خانه داری،روان شناسی،زناشویی ،تربیتی ،علمی و....

دانستنی های زندگی

دانستنی های تغذیه،خانه داری،روان شناسی،زناشویی ،تربیتی ،علمی و....

نکات مهم تغذیه ای برای دیابتی ها

 نکات مهم تغذیه ای برای دیابتی ها

رسم مهمان نوازی از عادات دیرینه ما ایرانی هاست. همیشه تمام سعی مان را می کنیم تا بهترین ها را برای مهمان های مان مهیا کنیم، اما گاهی تیرمان به خطا می رود و بلای جان آن ها می شویم ...

میزبانی از مهمان های دیابتی شاید سخت به نظر برسد، اما اگر اصول کلی را که آن ها باید در رژیم شان رعایت کنند بدانید، این کار برای تان سخت نخواهد بود. کافی است بدانید چه زمانی بهترین ساعت غذا خوردن برای دیابتی هاست و کدام خوراکی ها با وجود هوس برانگیز بودن شان می توانند جان آن ها را تهدید کنند تا بهترین میزبان برای مهمان بیمارتان باشید.


خاله خرسه نباشید

مواد قندی که به سلامت دیابتی ها آسیب می زنند، تنها شامل شیرینی، قند و شکر نیستند ؛بلکه میوه ها و مواد غذایی مثل خرما که ما تصور می کنیم کاملا بی ضرر هستند هم در این گروه جا می گیرند. پس این قانون ساده را هنگام خرید مواد غذایی و آماده سازی آن ها برای مهمان دیابتی تان در نظر داشته باشید؛ هرماده غذایی که در ابتدا شیرینی طعمش در دهان حس می شود، برای دیابتی ها چندان مناسب نیست و بهتر است در این مهمانی بی خیال سرو این خوراکی ها شوید.

گاهی برای دیابتی ها هم سخت است تا خودشان را در مقابل خوراکی و شیرینی های خوشمزه کنترل کنند. مراقب باشید شما مشوق و مبلغ آنان در امتحان کردن شیرینی جدید نباشید. شیرینی های رژیمی شکر کمتری دارند، اما چربی آنان همچنان زیاد است و مبتلایان به دیابت باید مراقب باشند مقدار زیادی از آن ها را مصرف نکنند.

کدام نوشیدنی بهتر است؟

مصرف مایعات برای دیابتی ها بسیار مفید است. اگر دیابتی ها از آب کافی استفاده نکنند، تا ۳۰ درصد احتمال بالا رفتن قند خون شان افزایش می یابد. مصرف روزانه هشت لیوان آب برای دیابتی ها توصیه می شود. اگر مهمان دیابتی دارید، نباید از شربت و نوشابه یا آبمیوه های صنعتی استفاده کنید، از آب خنک استفاده کنید. شیر هم به علت وجود کلسیم، منیزیم، ویتامین D و پتاسیم برای دیابتی ها مفید است. می توانید شیرکاکائو با شکر کم برای مهمان تان سرو کنید. اگر هم اهل چای هستید، با خیال راحت برای مهمان تان دم کنید. چای سیاه حاوی پلی ساکارید است و جذب شکر را کاهش می دهد.

سالاد درست کنید

لازم نیست برای مهمان دیابتی تان انواع دسرها را آماده کنید؛ خرید های سوپرمارکتی را فراموش کنید و به میوه فروشی بروید تا میزی پر از سبزیحات متنوع آماده کنید. در سالادتان از برگ های سبز مثل بروکلی و سبزیجات نارنجی مثل هویج استفاده کنید. کمی خلاقیت و اضافه کردن حبوبات یا نخود فرنگی می تواند سفره شما را رنگین تر کند.

برای دسر هم می توانید از کدو تنبل استفاده کنید. سس مایونز هم سر سفره نیاورید؛ سس رژیمی، با کمی ادویه و سبزی های خشک چاشنی خوبی برای سالاد خواهد بود. از شنبلیله در سالادتان استفاده کنید. شنبلیله حاوی پسیلیوم است و به کنترل قند خون کمک می کند. سرکه سیب هم می تواند چاشنی خوبی برای سالاد دیابتی ها باشد.

ساعت را کوک کنید

برای دیابتی ها بهتر است در زمان معینی غذای شان را میل کنند. اگر قصد دارید مهمان های دیگری را هم دعوت کنید، حتما قبل از مهمانی به آن ها یادآوری کنید دیر نکنند. حتی اگر بخواهید غذای این مهمان ویژه را زودتر سرو کنید، ممکن است او حس خوبی نداشته باشد. فراموش نکنید، او هم دوست دارد سر میز همراه شما غذایش را میل کند.

غیر از غذای اصلی، خوردن میان وعده مناسب هم برای دیابتی ها اهمیت دارد. اگر فرد دیابتی قرار است مدت نسبتا طولانی مهمان شما باشد، علاوه بر غذای اصلی باید میان وعده نیز برایش تدارک ببینید. اگر شب هم قرار است مهمان شما باشد، بهتر است آخرین میان وعده نزدیک ساعت خواب او باشد تا از افت قندش در شب جلوگیری شود.

با روی باز استقبال کنید

گاهی رفتار و گفتار نامناسب شما ممکن است سبب رنجش مهمان تان شود و تمام زحمات به باد برود. از طرفی تنش روانی و ناراحتی هم نقش مهمی در کنترل قند خون دارد. اگر مهمان تان به تازگی دچار این بیماری شده است، احتمالا چهار مرحله تا پذیرش بیماری را طی خواهد کرد؛ در مرحله اول، او دچار شک و ناباوری می شود. مرحله دوم، انکار و نپذیرفتن بیماری است؛ شخص ممکن است با نوعی لجبازی این پیغام را برساند که دیابتی نیست و پزشکان اشتباه تشخیص داده اند. در این مرحله نیازی به بحث و به رخ کشیدن اطلاعات علمی تان نیست. اگر قصد دارد با تغذیه نامناسب به شما ثابت کند که بیمار نیست، لحظات مهمانی را برایش تلخ نکنید و تنها سعی کنید خوراکی های نامناسب را از دم دستش جمع کنید.

مرحله سوم چانه زنی است؛ این مرحله برای خیلی از افراد با دعا و راز و نیاز است. مرحله چهارم نیز، پذیرش است که در این مرحله فرد بیماری خودش را می پذیرد و قبول می کند با دیابت هم می تواند زندگی باکیفیتی داشته باشد. دانستن این مراحل به شما کمک خواهد کرد تا مهمان دیابتی تان را بهتر درک کنید تا به مرحله پذیرش برسد، سر به سرش نگذارید، اگر با شما بحث می کند یا نمی تواند واقعیت را مانند شما ببیند، گناهکار نیست و قصد آزار شما را ندارد.

فقط روی مبل ننشینید

اگر قرار است مهمان دیابتی تان یک یا چند روز مهمان خانه تان باشد، پیاده روی یا قدم زدن را در برنامه تان قرار دهید. اگر مهمان دیابتی تان کودک است با فراهم کردن اسباب بازی های مناسب او را سرگرم کنید تا برای مدت طولانی پای تلویزیون ننشیند. انجام حرکات ورزشی برای دیابتی ها بسیار مهم و ضروری است. پس اگر با مهمان تان رودربایستی ندارید، اجازه دهید در چیدن میز غذا و کارها به شما کمک کند.

غذای اصلی را سالم بپزید

بهتر است برای طبخ غذا از روغن کمتری استفاده کنید و در صورت طبخ برنج، آن را با مواد یا حبوبات دیگر مثل عدس مخلوط کنید. اگر هم ماکارونی درست می کنید، آن را دم نکنید؛ حرارت زیاد حین دم کردن ماکارونی، پیوند های بین نشاسته موجود در ماکارونی را از بین برده و قند خون را سریع تر بالا می برد. طبخ ماهی هم پیشنهاد خوبی برای مهمان دیابتی است؛ زیرا ماهی پر است از اسید های چرب ضروری که به دیابتی ها برای تنظیم انسولین خون کمک می کند. بهتر است نان های سبوس دار را هم در سبد نان تان قرار دهید.

خلاق شوید

می توانید شیرینی هایی را که شکر ندارند ، در خانه درست کنید. بهتر است آبمیوه درست نکنید، زیرا آبمیوه ها به علت جداشدن فیبرشان قند بالاتری نسبت به خود میوه های طبیعی دارند. می توانید تکه هایی از میوه ها مثل توت فرنگی، لیمو، طالبی و انواع دیگری از آن ها را در پارچ بیندازید و در یخچال بگذارید تا طعم دار شوند و با سرو کردن آن در لیوانی زیبا از طعم و خواص آن لذت ببرید. در فصل گرم تابستان می توانید چای سبز را با لیمو، نعنا و یخ در یخچال قرار دهید و نوش جان کنید.

مهمان را معذب نکنید

لازم نیست برای این که به او نشان دهید رسم مهمان نوازی را خوب بلدید، به او گوشزد کنید چقدر تغییر در دستور غذایی تان ایجاد کرده اید، چون ممکن است احساس کند باعث زحمت تان شده است. بعضی بیماران دیابتی در مقابل بیماری شان احساس ضعف کرده و تصور می کنند توان مراقبت از خودشان را در مقابل این بیماری ندارند. مراقب باشید باتوجه زیاد این حس را به او منتقل نکنید. اگر احتیاج به همدردی شما داشته باشد، خودش حرف را به میان می آورد و اگر مایل نیست راجع به بیماری اش صحبت کند، مدام سر صحبت را باز نکنید؛ او نیاز به همدلی شما دارد، نه همدردی. سعی کنید با صحبت های تان انرژی مثبت به او بدهید تا بداند فردی قوی است، دیابت بیماری خطرناکی نیست و تنها با توجه و مراقبت می تواند زندگی سالمی داشته باشد.

نیلوفر جامه بزرگی 

در مجله سیب سبز

اگر قارچ مصرف می کنید، بخوانید

 

اگر قارچ مصرف می کنید، بخوانید

محققان می گویند قارچ، گیاهی منحصر به فرد است که با هیچ یک از گیاهان دیگر قابل قیاس نیست و مشخصات مخصوص به خود را دارد. قارچ ریشه، برگ و گل ندارد.

سبز رنگ نیست و با وجود آن که از بقایای زاید گیاهان تغذیه می کند، ارزش غذایی و درمانی بالایی دارد و مصرف آن باعث ایجاد نیروی مضاعف و شادابی در انسان می شود و سیر کننده خوبی است؛ اما پرسش اینجاست چه تفاوتی میان قارچ خوراکی با قارچ های دارویی وجود دارد؟ قارچ هایی که این روزها در انواع صدفی، قهوه ای و سفید به صورت صنعتی تولید و عرضه می شوند چه مزایایی دارند؟ آیا قارچ های خوراکی کوهی و جنگلی در مقایسه با قارچ های صنعتی خواص تغذیه ای بیشتری دارند؟

قارچ هایی با خاصیت دارویی

امروزه قارچ ها را به دو گروه میکروسکوپی و ماکروسکوپی طبقه بندی می کنند. در انواع میکروسکوپی اندام های قارچ با چشم غیرمسلح دیده نمی شود که می توان به کپک نان، آبغوره، پنیر یا کپک میوه ها اشاره کرد. بیشتر افراد هم بر این باورند این نوع قارچ ها از انواع سمی بوده و هیچ خاصیتی جز مسمومیت زایی ندارد، اما اشتباه نکنید! از برخی از این قارچ ها داروی معروف پنی سیلین استخراج می شود که تاکنون جان میلیون ها انسان را از مرگ نجات داده و این همان خاصیت جادویی قارچ های دارویی است، اما در قارچ های ماکروسکوپی اندام های قارچ به راحتی قابل رویت بوده و انواع قارچ های سمی و خوراکی سفید، صدفی و قهوه ای از این گروه است، اما کدام یک از این قارچ ها مزیت بیشتری دارد؟

قارچی را انتخاب کنید که تیغه های زیر چتر آن نمایان نباشد

در ایران، قارچ سفید در مقایسه با دیگر قارچ ها در دسترس بوده و چند سال است که فله ای و بسته بندی شده آن در بازار به فروش می رسد. طعم ملایم دارد و در اندازه کوچک به اندازه یک دکمه تا بسیار بزرگ یافت می شود.این قارچ هنگام رویش به انواع قارچ دکمه ای، قارچ با کلاهک بسته و قارچ با کلاهک باز تقسیم می شود. قارچ دکمه ای در مرحله اول رشد چیده می شود و بافتی محکم و اندازه ای کوچک دارد.

این قارچ اگر چیده نشود، بعد از 24 ساعت دو برابر شده و تبدیل به قارچ با کلاهک بسته و در مرحله بعد کلاهک آن باز وشکاف ها و تیغه های زیر آن مشخص می شود. هر چه قارچ بزرگ تر و رسیده تر شود، به همان میزان طعم و مزه آن بهتر می شود، اما به دلیل رسیدگی زیاد، ماندگاری کمتری داشته و مستعد فساد است و اگر بلافاصله مصرف نشود، از ارزش تغذیه ای آن به مقدار زیادی کاسته می شود.

بر این اساس قارچ دکمه ای متوسط با کلاهک بسته؛ یعنی قارچی که شکاف و تیغه های زیر آن قابل مشاهده نباشد، مطلوب ترین و با کیفیت ترین نوع قارچ سفید محسوب می شود. این قارچ پتاسیم زیادی دارد و ریتم طبیعی قلب را حفظ می کند و برای کاهش فشار خون نافع است. مس موجود در آن به گلبول سازی بدن کمک می کند و منبع عالی سلنیوم است و برای اسپرم سازی در مردان مفید بوده و خطر بروز سرطان سینه و پروستات را کاهش می دهد.

قارچ صدفی خواص گوشت و سبزی را دارد

قارچ صدفی، کلاهک نرمی دارد و چند سالی است که وارد سبد خرید خانوار شده است. از قارچ سفید دکمه ای خوشمزه تر نیست و برخی انواع آن مزه آب می دهد، اما وقتی پخته شود، طعم گوشت را می گیرد. سطح آن صاف، براق و حاشیه ای موج دار دارد و هر چه بزرگ تر شود، حالت لاستیکی به خود می گیرد. از آنجا که شکل این قارچ شبیه صدف دریایی است، به این نام معروف شده است. وحشی آن در جنگل های شمال روی تنه درختان تنومند فراوان دیده می شود.

قارچ های صدفی درصد زیادی پروتئین با قابلیت جذب بالا دارند و براساس تحقیقات انجام شده قسمت اعظم اسیدهای آمینه و چرب ضروری و غیرضروری بدن را تامین می کنند و دو برابر حبوباتی همچون نخود، لوبیا و عدس پروتئین دارند و مکمل خوب گوشت است.

به دلیل دارا بودن ویتامین های B1، B6، D، C و اسیدفولیک خواص سبزی ها و میوه ها را داشته و خوردن آن به منزله مصرف همزمان گوشت و سبزی است.این قارچ توانایی اعصاب مغز را بالا برده و ویتامین B آن از خستگی و کم حوصلگی می کاهد. به افرادی که پوکی استخوان دارند، توصیه می شود درهفته سه بار و در هر بار ۲۰۰ گرم قارچ صدفی را همراه محصولات لبنی میل کنند تا ویتامین های محلول در چربی همچون ویتامین D آن به راحتی جذب بدن شود.

چرا چینی ها و ژاپنی ها قارچ قهوه ای می خورند؟

این قارچ نوعی قارچ دکمه ای؛ اما به رنگ مسی تا قهوه ای تیره است. قارچ چینی یا جنگلی هم نامیده می شود؛ مدتی در بازار یافت می شد، اما این روزها کمتر به چشم می خورد. طعم چوب می دهد و پس از آن که پخته شود، خوشمزه تر می شود.

این قارچ در مقایسه با قارچ های دیگر طعم خاکی تر و بافت سفت تری دارد. در ژاپن و چین از این قارچ برای جلوگیری از بیماری های قلبی، بالا بردن مقاومت بدن در برابر ویروس ها، درمان خستگی و ضعف، آنفلوآنزا و سرماخوردگی استفاده می شود. ازسیستم ایمنی بدن در برابر عفونت ها محافظت می کند و فعالیت ضد توموری دارد.

خطر سمی بودن قارچ های صحرایی را جدی بگیرید

این روزها اگر برای تفریح به مناطق جنگلی یا کوهستانی سفر کنید، حتما افراد بومی را خواهید دید که مشغول جمع آوری قارچ های صحرایی هستند.قارچ هایی که درمقایسه با انواع صنعتی بافت گوشتی تر و مزه بهتری دارد و به دلیل آن که در دامن طبیعت به دور از هرگونه مواد شیمیایی و کود رشد کرده و با آب باران پرورش می یابد، خواص چشمگیرتری دارد، اما باید بدانید در میان این قارچ ها، انواع سمی آن به سختی قابل تشخیص بوده و افراد غیربومی قادر به شناسایی آن نیستند.

پس اگر به صحرا رفتید و وسوسه شدید تا مقداری قارچ بچینید، حتما از افراد بومی منطقه کمک بگیرید و این را هم بدانید هیچ نوع تست علمی وجود ندارد که به طور دقیق غیرسمی بودن قارچ را مشخص کند. شکل ظاهری، رنگ و طعم در سمی بودن قارچ ها تعیین کننده نیست و حتی برای قارچ شناسان کارکشته نیز امری دشوار است.خوب است بدانید قارچ های سمی اغلب در تنه درختان جنگلی و بیخ و انتهای گردو و زیتون یا در فضله گاو و نزدیک به لانه حیوانات سمی رشد می کنند.

این قارچ ها چهار تا 16 ساعت پس از مصرف با علایمی چون استفراغ، عطش، دل درد و سرگیجه فرد را مسموم کرده و هر چه نشانه های مسمومیت دیرتر بروز کند، خطر آسیب جدی به ارگان های حیاتی بدن همچون کلیه و کبد افزایش یافته و سرانجام به مرگ منتهی می شود؛ بنابراین در صورت مصرف قارچ مشکوک بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کنید. این را هم بدانید فرآیند پختن باعث خنثی شدن مواد سمی قارچ نمی شود.

قارچ لکه دار و بی پایه نخرید

در هنگام خرید قارچ دقت کنید که بافت آن سفت و محکم، رنگ آن یکنواخت و بدون لکه و سطح کلاهک لیز و چسبناک نباشد. اگر تیغه های زیر کلاهک از یکدیگر فاصله داشته و باز باشد، نشانه کهنگی قارچ است.

قارچ ها را از بسته بندی خارج و روی آن را با یک حوله یا دستمال کاغذی بپوشانید و درون یخچال قرار دهید. توجه داشته باشید قارچ ترکیبی یک پارچه است و اگر پایه آن کنده یا جدا شود، زود خراب خواهد شد. در اثرخیس کردن قارچ هم، ویتامین های محلول در آب آن خارج و بی ارزش خواهد شد.

کبابی کردن، بهترین روش پخت

آب پز کردن باعث از بین رفتن ویتامین های گروه B وC قارچ می شود. پخت طولانی هم برتراکم و سفتی بافت قارچ می افزاید و سرخ کردن بیش از هفت دقیقه قارچ در روغن زیاد نیز آن را دیرهضم و پرکالری می کند. کبابی کردن بهترین روش پخت قارچ است.

در هنگام کبابی کردن، قارچ را در مجاورت حرارت خیلی شدید قرار ندهید. قارچ را در فاصله ده سانتی متری آتش نگه دارید و هر طرف را به مدت کوتاهی گرما دهید. شعله مستقیم گاز خانگی یا زغال باربیکیو می تواند محصول را سمی کرده و از ارزش تغذیه ای آن بکاهد.

 

منبع : سیمرغ

بازنشر : ایران گراند

 

نماز در پارک !

نماز در پارک !

به هنگام گشت و گذار در شهرهای آمریکا گاهی که موقع نماز ظهر و عصر یا مغرب و عشا فرامی رسید،با کمک GPS نزدیک ترین مسجد را می یافتیم و دوگانه ای بهر یگانه می گزاردیم.
دیروز در بین راه نیاگارا به نیوآرک در یک مجتمع فروشگاهی بودیم که وقت نماز ظهر و عصر فرارسید.در آن حوالی مسجدی یافت نشد.ناگزیر در میان یک پارک سجاده افکندیم و با کمک قبله نما - که میثم همیشه به همراه دارد - قبله را یافتیم و لحظاتی سر نیاز بر آستان پروردگار بی نیاز ساییدیم.

عکس ‏سیدعلیرضا شفیعی مطهر‏عکس ‏سیدعلیرضا شفیعی مطهر‏
 
 
 
 
 
عکس ‏سیدعلیرضا شفیعی مطهر‏

شیر سوسک ابرغذای دنیای ما

 شیر سوسک ابرغذای دنیای ما 

دانشمندان می‌گویند که چه‌بسا شیر سوسک ابرغذای دنیای ما باشد. به گزارش وب‌سایت ساینس الرت محققان موفق به شناسایی بلورهای پروتئین‌ در سوسک شده‌اند که چهار برابر بیشتر از شیر گاو مغذی است.

این پروتئین‌ها به شکل کریستال‌هایی در قسمت میانی مجاری هاضمه سوسک‌ها یافت می‌شوند. این محققان عقیده دارند شاید این ماده پاسخی برای گرسنگی فزاینده جهان پر جمعیت ما باشد.

با آن که سوسک‌ها در واقع شیر ندارند، اما دیده شده که سوسک‌های مادر به بچه‌های خود این بلورهای حاوی پروتئین را می‌دهند.

شیر حشرات خود پدیده‌ای شگفت‌آمیز است؛ اما شگفت‌آمیزتر این که شیر سوسک سه برابر شیر بوفالو انرژی دارد. شیر بوفالو از شیر گاو هم انرژی بیشتری دارد.

از آنجا که «دوشیدن» سوسک برای به‌دست آوردن این شیر، گزینه عملی نیست، تیمی از دانشمندان در یک موسسه تحقیقاتی در هند مشغول آزمایش برای تولید این پروتئین در خارج از بدن سوسک هستند.

به گزارش مترو، دکتر سانچاری بانرجی، یکی از اعضای این تیم تحقیقاتی می‌گوید: 

«این بلورها مانند یک غذای کامل شامل پروتئین،‌ چربی و قند هستند. اگر به توالی پروتئین‌ها نگاه کنید، متوجه می‌شوید که آن ها حاوی اسیدهای آمینه حیاتی برای بدن هستند.»

یکی دیگر از ویژگی‌های شیر سوسک این است که این بلورها، هنگام هضم، پروتئین‌های بیشتری برای ادامه گوارش تولید می‌کنند.

دکتر سوبرامانیان رامزوامی، یکی دیگر از محققان این پروژه عقیده دارد که برای افرادی که از کمبود پروتئین و گرسنگی رنج می‌برند، این غذای تازه می‌تواند نجات‌بخش باشد؛ چرا که همه عناصر یک غذای کامل را در بر دارد.