⭕️چرا با این همه برنامه، کشور بی برنامه اداره می شود!
بی برنامگی حالتی است که شخص/سازمان/کشور، برنامه مشخصی برای آینده خود ندارد و نمی داند که گام های اساسی برای تحقق آینده چیست؟
برنامه زدگی به حالتی می گویند که ذهن شخص/سازمان/کشور مملو است از برنامه، استراتژی، سیاست، اهداف و سند.
جالب
این جاست که قاعدتا این دو پدیده مخالف هم هستند، اما واقعیت آن است که
برنامه زدگی منجر به بی برنامگی خواهد شد. بگذارید مثالی را در سطح ملی
بزنم، شما می توانید تجارب مربوط به سطح سازمانی و شخصی را خودتان تطبیق
دهید.
هم اکنون ما در کشور :
☑️ سند چشم انداز داریم
☑️ بیش از 30 سند سیاست های کلان داریم
☑️ صدها سند توسعه بخشی، استانی، فرابخشی داریم.
☑️ برنامه ششم توسعه تا کنون به چیزی حدود 500 صفحه رسیده است.
☑️ به جرات می توانم بگویم که بیش از صد هزار صفحه برنامه داریم.
☑️ به تعبیری ما هم اکنون با تورم اسناد بالادستی روبه رو هستیم.
اما کشور بر اساس برنامه اداره نمی شود. چرا؟
به این سه دلیل:
1- وقتی تعداد برنامه ها از منابع متعدد افزوده شد، مجریان دچار آشفتگی می شوند که بالاخره چه باید کرد؟
بسته خروج از رکود را اجرا کنند یا اقتصاد مقاومتی را؟
نقشه جامع علمی کشور را اجرا کنند یا برنامه توسعه را؟
نقشه راه تنگنای نقدینگی را عملی کنند یا برجام 2 را؟
اصلاح نظام اداری را پی بگیرند یا خصوصی سازی را؟
مهندسی فرهنگی را عملیاتی کند یا سند تحول بنیادین آموزش و پرورش را؟
2-
وقتی تعداد و تنوع برنامه ها زیاد شد، و این برنامه ها تبدیل به یک سند
واحد نشده باشد، آنگاه این برنامه ها تبدیل به معیارهای عملکرد نمی شود.
بنابراین پاسخ گویی و پاسخ خواهی به درستی انجام نمی شود. من به عنوان یک
وزارت خانه یاد می گیرم که هر وقت از من گزارش خواستند، یک گزارشی سر هم
کنم و بدهم.
3-
فرهنگ LIFO رواج پیدا می کند. حسابداران و انبارداران یک روشی دارند که به
آن می گویند لایفو (Last in First Out) یعنی آخرین قطعه ای که وارد انبار
شد، همان اولین قطعه ای خواهد بود که خارج خواهد شد. تعدد برنامه ها، در
ذهن شخص/سازمان/کشور نیز منجر به فرهنگ LIFO می شود. یعنی آخرین کاری که
تعریف شده، مبنای عمل من خواهد بود؛ مثلا الان خروج از رکود مطرح است، سه
ماه دیگر اقتصاد مقاومتی برجسته می شود و شش ماه بعد اجرای برنامه ششم. مهم
این است که آخرین چیزی که مطرح می شود، چیست.
خوراکی های خِنگ کننده
شاید فکر کنید هوش و استعداد ذاتی است و این امکان وجود ندارد که بیش از این باهوش باشید، اما غافلید از این حقیقت که بعضی از خوراکی ها کارایی مغزتان را تحت تاثیر قرار داده و کاهش حافظه شما را موجب می شوند. بنابراین اگر می خواهید عملکرد مغزتان رو به افزایش باشد و روز به روز هم بیشتر شود، باید از مصرف گروهی از مواد غذایی پرهیز کنید و آن ها را به رژیم غذایی تان راه ندهید.
در اینجا غذاهای "خنگ کننده" را بهتر بشناسید و هر چه بیشتر از آن ها فاصله بگیرید.
1. آدامس
گروهی از محققان بر این باورند که آدامس جویدن در بعضی شرایط کارآیی مغز
را کاهش می دهد. پژوهش ها نشان می دهند آدامس جویدن هنگام انجام فعالیت
هایی که به تمرکز و دقت نیاز دارند حفظ داده ها را در کوتاه مدت مخدوش می
کند. آدامس جویدن ثبت داده ها و اطلاعات مختلف در مغز را با مشکلاتی روبه
رو می کند.
با این وجود، پژوهش های
دیگری نشان می دهند آدامس جویدن به افزایش تمرکز کمک می کند. در این زمینه
پژوهش های متناقضی دیده می شود. به همین دلیل این احتمال وجود دارد که در
این زمینه دچار سردرگمی شوید. به هر حال، اگر به جویدن آدامس عادت دارید،
بهتر است نیم نگاهی به این هشدارها هم داشته باشید یا عادت های مضر دیگر
برای سلامت مغز را ترک کنید به اندازه کافی آب بنوشید، خواب کافی داشته
باشید و مغزتان را فعال نگه دارید تا مشکلات کاهش حافظه به سراغ تان نیاید.
2. چیپس، سیب زمینی سرخ کرده و پیتزا
پژوهش هایی که روی چهار هزار کودک انجام شده نشان می دهند کودکان سه ساله
ای که در رژیم غذایی شان مقدار زیادی غذاهای کم ارزش و فست فودهایی مانند
چیپس، پیتزا و سیب زمینی سرخ کرده وجود داشت در سال های بعد ضریب هوشی
کمتری داشتند.
بنابراین مهم است که پدر
و مادرها از همان سال های اولیه به رژیم غذایی فرزندانشان توجه داشته
باشند. علاوه بر این، داشتن تغذیه خوب در دوران کودکی هوش زبان شناختی
کودکان را تقویت می کند.
پژوهشگران
تاکید می کنند مصرف غذاهایی مفید برای رشد و پرورش مغز در دوران کودکی
ضروری است. با این وجود، شاید سخت باشد که کودک ایرادی تان را راضی کنید تا
از مصرف فست فودهای چرب و خوشمزه دست بکشد و به سراغ غذاهای سالم تر برود.
برای رسیدن به این هدف باید پشتکار داشته باشید. زود مایوس نشوید. یادتان
باشید که باید کودکان را بارها و بارها به خوردن غذاهای سالم تشویق کرده و
آنقدر این کار را تکرار کنید تا به این رژیم غذایی عادت کنند. حتی می
توانید با کمک ساندویچ و اسنک های خوش قیافه این مواد غذایی سالم را به
رژیم غذایی فرزند دلبندتان راه دهید.
3. کره
اگر رژیم غذایی شما سرشار از چربی های اشباع شده باشد، عملکرد مغزتان کاهش
می یابد. نتیجه پژوهش های محققان دانشگاه هاروارد این موضوع را تایید می
کند. در این تحقیق پژوهشگران شش هزار خانم را به مدت چهار سال بررسی کردند و
به این نتیجه رسیدند خانم هایی که در رژیم غذایی شان چربی های اشباع شده
بیشتری وجود داشت، در آزمون های تست هوش و حافظه ضعیف تر بودند و مغزشان
عملکرد پایین تری داشت، ولی خانم هایی که در رژیم غذایی شان چربی های تک
غیراشباع شده وجود داشت؛ مانند چربی موجود در روغن زیتون و آووکادو،
امتیازهای بیشتری را در آزمون های مختلف به دست می آورند.
البته نیازی به حذف کامل این مواد غذایی نیست و مقدار کمی از این چربی ها
در رژیم غذایی مشکلی ایجاد نمی کند. پس بهتر است نمونه های کم چرب تری از
فرآورده های حیوانی مانند پنیر، ماست و شیر را انتخاب کنید و از مصرف گوشت
های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس هم پرهیز کنید. متخصصان تغذیه توصیه
می کنند بهتر است پروتئین مورد نیاز بدنتان را از منابع گیاهی تامین کنید و
بیشتر به سراغ مصرف سویا و حبوبات بروید.
4. رژیم غذاییِ کم کربوهیدرات
خیلی ها دوست دارند لاغر شوند و برای انجام هر کاری حاضرند، اما معمولا
اولین فکری که به ذهنشان می رسد حذف تمام هیدرات ها از رژیم غذایی شان است،
غافل از این که اگرچه ممکن است این کار در کوتاه مدت باعث لاغری شان شود،
اما در دراز مدت عوارض زیادی برای سلامت شان دارد. حذف کربن با کاهش قابل
توجه هیدرات های کربن هم با کاهش فعالیت مغز در ارتباط است و شما را به سمت
کند ذهن شدن پیش می برد.
پژوهشی که
اواخر سال گذشته روی ۱۹ خانم ۲۲ تا ۵۵ ساله انجام شده نشان می دهد افرادی
که برای لاغر شدن رژیم های سفت و سختی را دنبال می کردند و در رژیم غذایی
شان هیدرات کربن نمی خورند، بخشی از مهارت های مغزشان ضعیف شده بود و در
آزمون های حافظه عملکرد ضعیف تری داشتند و در مقابل افرادی که به اندازه
کافی هیدرات کربن می خورند، ذهن فعال تری داشتند و حافظه شان از سرعت قابل
قبولی برخوردار بود.
همان طور که ذکر
شد بیشتر افراد دل خوشی از مواد غذایی حاوی هیدرات کربن بالا ندارند و آن
را عامل اضافه وزنشان می دانند؛ در حالی که متخصصان تغذیه به شما توصیه می
کنند که با هیدرات های کربن دشمن نباشید و آن ها را عامل اصلی چاقی تان
نپندارید. چاقی در اثر افزایش کالری بدن به وجود می آید و هیدرات های کربن
اگر به میزان کافی مصرف شوند، سبب چاقی شما نمی شوند. ضمن این که این گروه
مواد غذایی سوخت مغز بوده و مصرف شان برای افزایش عملکرد مغز ضروری است.
فقط برای یادآوری می گوییم خوراکی هایی مانند ماکارونی، برنج قهوه ای و نان
های سبوسدار بهترین منابع هیدرات های کربن هستند که نباید فراموش شوند.
5. شکر
درست است که مزه خوب و دلچسبی دارد، اما شکر برای مغزتان چندان هم شیرین و
خوشایند نیست و سلامت شما را تهدید می کند. شاید شنیده باشید که شکر برای
دندان ها مضر است، کبد را دچار مشکل می کند و وزن را بالا می برد، اما
گذشته از همه این ها مصرف مداوم شکر روی عملکرد مغز هم تاثیر گذاشته و به
نظر می رسد کارآیی آن را کاهش می دهد.
دانشمندان در این زمینه پژوهش های مختلفی انجام داده و تاثیر شکر را روی
موش های آزمایشگاهی امتحان کرده اند. نتایج بررسی های آن ها نشان می دهد
موش هایی که در رژیم غذایی شان فروکتوز زیادی وجود داشت، وقتی در صفحه های
پر پیچ و خم یا ماز قرار می گرفتند، حرکت شان آهسته شده و قدرت حافظه شان
کاهش می یافت، اما موش هایی که در رژیم غذایی شان به جای فروکتوز، امگا ۳
وجود داشت، مغزی فعال تر و حرکت های فرزتری داشتند.
براساس این نتایج و دیگر بررسی ها، پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که آن
دسته از رژیم های غذایی که فقط شامل قند فروکتوز هستند، فعالیت های مغز را
تحت تاثیر قرار می دهند ؛چون توانایی انسولین را برای کمک به سلول های مغز
مختل می کنند. از سوی دیگر، اسیدهای چرب امگا ۳ می توانند مغز را در مقابل
اثرهای منفی شکر مصون نگه دارند.
قند
فروکتوز در گروهی از میوه ها پیدا می شوند، اما مصرف این مقدار فروکتوز
مشکل زا نیست. مشکل زمانی ایجاد می شود که شربت های شیرینی که در شیرینی
جات پیدا می شود و همین طور نوشیدنی های شیرین به مقدار زیاد مصرف شوند.
با وجود این که این تحقیقات هنوز در مراحل مقدماتی قرار دارد، اما متخصصان
توصیه می کنند برای حفظ سلامت تان مصرف شکر را محدود کرده و به جای آن
اسید چرب امگا ۳ بیشتری را در رژیم غذایی تان بگنجانید. گردو، ماهی سالمون و
سویا از جمله منابغ غنی از اسید چرب امگا ۳ هستند که مصرف آن ها برای
بهبود عملکرد مغز ضروری است.
6. نمک
نمک هم به اندازه شکر برای مغز شما مضر است، به ویژه هنگامی که نمک داخل
فست فودها و گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس، چیپس و همبرگر
باشد. نمک جدای از این که سبب افزایش فشار خون شما می شود، فعالیت شناختی
مغز را تحت تاثیر قرار می دهد. محققان به این نتیجه رسیده اند که داشتن
رژیم غذایی سرشار از نمک فعالیت های شناختی مغز را به شدت تحت تاثیر قرار
داده و سرعت انتقال داده ها را در میان افراد میانسال به طور قابل توجهی
کاهش می دهد. اگر نمک به طور مستقیم کمی قبل از خوردن غذا به آن اضافه شود،
بسیار مضرتر از زمانی است که همراه با غذا پخته می شود.
7. غذاهای کم ارزش
خیلی از میان وعده های غذایی مانند چیپس و پفک، شیرینی و همین طور فست
فودهای لذیذ و خوشمزه در گروه غذاهای کم ارزش قرار می گیرند. متخصصان تغذیه
دانشگاه آکسفورد دریافتند که خوردن همبرگر، کباب های آماده، چیپس و دیگر
مواد غذایی دارای چربی زیاد می تواند در کاهش عقل و هوش آدم ها مؤثر باشد.
متخصصان با انجام آزمایش هایی روی موش ها به این نتیجه رسیدند موش هایی که
در مدت ۱۰ روز به طور مداوم فست فود مصرف می کردند، حافظه کوتاه مدت شان
آسیب می دید. خوردن انواع فست فود توان تحرک و فعالیت بدنی را کاهش می دهد.
علاوه بر این، محققان معتقدند فست فودها سرشار از چربی هستند که منجر به
چاقی، ابتلا به بیماری دیابت و تهدید سلامت بدن در درازمدت می شوند.
8. سوسیس و کالباس
این خبر برای دوستداران فست فودهای خوشمزه بسیار مایوس کننده است، اما
محققان این بار باز هم سوسیس و کالباس را نشانه گرفته اند و این گروه از
غذاها را هم به مواد غذایی خنگ کننده اضافه کرده اند. در مواد غذایی فرآوری
شده ترکیبات نگه دارنده مضری وجود دارد که فعالیت مغز را تحت تاثیر قرار
می دهد. طعم دهنده و رنگ های مصنوعی هم چنین مشکلی ایجاد می کنند. از سوی
دیگر، براساس یافته های منابع علمی مختلف سوسیس و کالباس ها چربی زیادی
دارند، این چربی ها بخش هیپوتالاموس مغز را که مسئول کنترل و تنظیم گرسنگی
است، تحت تاثیر قرار داده و چرخه طبیعی بدن را مختل می کند. در نتیجه
اختلالاتی در بدن ایجاد می کند و بدین ترتیب با تاثیر بر عملکرد مغز، زمینه
چاقی فراهم می شود.
اگر نمی خواهید خنگ شوید ...
1. در
اولین قدم از مصرف غذاهای مضر مانند فست فودها، غذاهای پرچرب، کره، نمک،
سوسیس و کالباس، چیپس و سیب زمینی سرخ کرده زیاد اجتناب کنید.
2. به طور مرتب ورزش کنید و فعالیت جسمی داشته باشید.
چه قسمتهایی از مرغ را نباید بخوریم؟
در
طیور از هورمون استفاده نمیشود، ولی مصرف غیرمجاز و بدون نسخه انواعی از
آنتیبیوتیکها و داروهای شیمیایی سبب عوارض مختلفی همچون سرطانزایی و
ایجاد آلرژی میشود.
چه قسمتهایی از مرغ را نباید بخوریم؟
به
گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، مصرف سنگدان برای مبتلایان به
بیماریهای التهابی خطر دارد؟ مضرات بال و گردن مرغ در چیست؟ اینکه
میگویند پای مرغ باعث غضروفسازی میشود، صحت دارد؟ اصلا چرا کارشناسان
تغذیه و متخصصان صنایع غذایی خوردن فرآوردههای جانبی طیور را زیاد به مردم
توصیه نمیکنند؟
جگر مرغ هورمون ندارد، زیرا...
جگر
مرغ همان عضوی است که علاوه بر ذخیره مواد مغذی، به دلیل آنزیمهای متنوعی
که در سلولهای خود دارد، محل تجمع و خنثیسازی سموم، برخی هورمونها،
واکسنهای تلقیحی و انواع آنتیبیوتیکهای تزریقی و خوراکی است، اما واقعیت
این است با وجود آن که در کشور ما مصرف داروهای هورمونی در طیور ممنوعیت
خاصی نداشته و نظارت چندانی هم بر آن نمیشود، به دلیل هزینه زیاد، تهیه آن
برای مرغدار صرفه اقتصادی نداشته و به همین دلیل است که متخصصان صنایع
غذایی جگر را بدون هورمون میدانند.
اما
نکته انحرافی آن که گرچه در طیور از هورمون استفاده نمیشود، ولی مصرف
غیرمجاز و بدون نسخه انواعی از آنتیبیوتیکها و داروهای شیمیایی برای مهار
بیماریهای عفونی و کنترل بیماریهای انگلی و ویروسی، سبب عوارض مختلفی
همچون سرطانزایی، جهشزایی، مسمومیت و ایجاد آلرژی میشود که مهمترین
عارضه آن مقاومت دارویی به انواعی از آنتیبیوتیکهاست که موجب کم یا
بیاثرشدن آن در بدن مصرفکننده میشود.البته کارشناسان معتقدند اگر
استعمال این داروها یک هفته قبل از کشتار باشد، جای نگرانی نیست؛ چراکه
کبد حیوان فرصت پاکسازی و دفع مواد مضر تجمع یافته را خواهد داشت، اما اگر
تلقیح ۴۸و ۲۴ساعت قبل از کشتار باشد، دارو در جگر مرغ رسوب و برای سلامت
مضر است
پوست مرغ را هرگز نخورید
برخی خانوادهها پوست مرغ را از قسمتهای دیگر آن مضرتر میدانند و بر این باورند که چربی زیر پوست حاوی هورمون است.
در
واقع مردم از وجود هورمون بیشتر از داروهای آنتیبیوتیکی میترسند و عامل
اصلی رویش موهای زائد در بدن خانمها را پوست مرغ میدانند، اما این موضوع
زمانی صحت دارد که به مرغ هورمون تزریق شود.ترکیبات هورمونی به دلیل آن که
شبیه هورمونهای جنسی هستند، در مرد و زن به یک میزان موجب بروز مشکل
میشود.
در
خانمها باعث پرمویی، رویش موهای زائد، جوش و کیست تخمدان و در آقایان
باعث آکنههای شدید پوستی و نارسایی در هورمونهای جنسی میشود.
در
کودکان هم بر روند رشد تاثیر نامطلوب گذاشته و موجب افزایشوزن میشود.
اما موضوع مهمتر آن که از نظر علمی ثابت شده است داروهای آنتیبیوتیکی،
فلزات سنگین، سموم و آفتکشهایی که به همراه دانههای جو و ذرت وارد جیره
غذایی مرغ میشود، در بافتهای نرم و پرچرب همچون پوست و جگر رسوب و مصرف
آن باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و حتی ریسک ابتلا به تومورهای سرطانی را
افزایش میدهد. بنابراین از مصرف قسمتهایی از مرغ که پوست بیشتری دارد،
بپرهیزید؛ چراکه علاوه بر چربی بالا، باعث افزایش کلسترول بد خون هم
میشود.
بال و گردن مرغ هم پرچرب است
آیا
میدانید علت خوشمزگی بالهای سوخاری شدهای که این روزها در برخی
اغذیهفروشیها در مقابل دید مشتری تهیه و عرضه میشود، چیست؟ چربی زیاد آن
است که یک لذت آنی و حسرت دائم به دل ما میگذارد.
این
غذا کالری فراوانی دارد و اگر به عنوان پیشغذا مصرف شود، کالری دریافتی
یک وعده غذا را دوچندان میکند. اما موضوع مورد بحث این که به گفته
کارشناسان اگرچه بال و گردن محل تزریق واکسن به طیور است، ولی به دلیل سرعت
جذب، ماندگاری مواد تزریقی در این اعضا کم بوده و مصرف آن از این بابت
مشکلی ایجاد نخواهد کرد، اما گردن مرغ به دلیل آن که محل عبور نسوج عصبی و
بسیاری از غدد لنفاوی است و از طرفی شستشوی مجرای داخلی آن غیرممکن است،
مصرف آن توصیه نمیشود.
پای مرغ کلسیم دارد
میگویند مصرف پای مرغ غضروفهای آسیبدیده را ترمیم میکند و دارویی برای نرمی استخوان است.
اگر
چه پای مرغ حاوی بخشهای غضروفی است و سوپ آن حالت ژلاتینی دارد، ولی به
عقیده برخی کارشناسان به دلیل آن که ارزش پروتئینی چندانی ندارد، نمیتواند
عاملی برای ساخت غضروفها به شمار آید و در ضمن برای هیچ گروه سنی به
عنوان یک انتخاب خوب توصیه نشده است؛ چراکه چربی اشباع فراوانی داشته و
برای افراد با اضافهوزن و مبتلایان به دیابت مضر است. البته متخصصان تغذیه
سوپ پای مرغ را بهترین منبع کلسیم، فسفر، ویتامینA و D عنوان کردهاند و
برای کودکان مبتلا به نرمی استخوان مفید میدانند.
@motaharsono