چه کسی نان سنگک و شکل تنور آن را طراحی و ابداع کرد؟
به
نقل از کتاب سالنمای کمیته نانوایان تهران که در ۱۹ اردیبهشت سال ۱۳۲۶
شمسی در تهران چاپ شده، درباره تاریخچه و چگونگی پیدایش نانوایی و نان
سنگک این گونه آمده است:
شاه
عباس برای رفاه حال لشگریان خود که غالباً در سفر احتیاج به نان و خورش
موقت و فوری داشتند و لازم بود به هر شهری می رسند نانواهایی باشند که
بتوانند به قدر مصرف سربازان نان تهیه نمایند و غذایی باشد که خورش نان
قرار دهند، درصدد چاره برآمد و حل این مشکل را از "شیخ بهایی" که از
دانشمندان ایران بود، خواست.
چون
در سفر لشکریان مجبور به تهیه آرد از شهر های مختلف بودند و آرد هر شهر با
شهر دیگر از نظر نوع گندم آن تفاوت داشت، باید طوری این نان پخته می شد که
از هم وا نرود و قابل استفاده باشد.
پس آرد آن مخلوطی از انواع آردها بوده و همچنین باید با سبوس گندم نیز برای سهولت در هضم مخلوط می شد.
همین
است که رنگ آن تیره بوده و به خاطر وجود انواع آرد قدرت چسبندگی آن کم است
و باید حتما به صورتی که می بینید، باید روی سنگ پهن شود تا نریزد.
لذا
شیخ بهایی نیز تنور سنگکی را ابداع نمود. این اختراع به قدری با دقت و
هوشیاری طراحی و عملی شده که پس از گذشت چند صد سال هنوز به همان صورت
اولیه پخته می شود و نانی که از تنور سنگکی به دست میآید، محبوب ترین نان
ایرانی است. این است که شیخ بهایی از علما و دانشمندان قرن دهم هجری را
باید مخترع نان سنگک و شکل تنور آن دانست.