وزارت بهداشت ایران میگوید تغذیه ناسالم مهم ترین عامل بیماری و مرگ در ایران است.
به گفته دکتر علی اکبر سیاری معاون وزیر بهداشت ایران، "در رتبهبندی عوامل خطر بیماریها، رژیم غذایی نامطلوب در صدر قرار دارد."
دکتر زهرا عبداللهی، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ایران هم گفته است: "بر اساس مطالعات ۴۴ درصد مرگ و میر افراد زیر ۷۰ سال و ۴۸ درصد مرگ افراد بالای ۷۰ سال با تغذیه ناسالم مرتبط است."
"۵۲ درصد علل مرگ و میر ناشی از چهار بیماری شایع، سرطان، دیابت نوع دوم، بیماریهای قلبی و عروقی و بیماری های مزمن تنفسی، هستند که مصرف زیاد چربی، شیرینی و نمک، مصرف کم فیبر، میوه و سبزی و مصرف الکل علل اصلی آن است."
او همچنین گفت " چاقی، کمتحرکی و تغذیه ناسالم علل اصلی پنج بیماری از هفت بیماری فشارخون، چربی و قند خون بالا، بیماری های ناشی از مواد دخانی است."
به گفته دکتر عبداللهی "در دنیا ثابت شده است که با تغذیه سالم می توان از ۸۰ درصد بیماریهای قلبی و ۳۰ درصد سرطانها پیشگیری کرد."
دکتر سیاری در کنار تغذیه ناسالم، کمتحرکی را هم به عنوان یکی از مهم ترین عوامل بیماریزا در ایران ذکر کرد و گفت:
"۱۹ میلیون ایرانی کمتحرکی دارند که باید با روزانه ۳۰ دقیقه پیادهروی آن را جبران کنند."
تغذیه در ایران | ||
---|---|---|
مصرف سرانه مردم ایران | میزان مطلوب | |
نمک | ۴۶ گرم | ۳۵ گرم |
قند | ۶۶ گرم | ۴۰ گرم |
میوه | ۲۱۲ گرم | ۲۸۰ گرم |
سبزی | ۲۲۸ گرم | ۳۳۰ گرم |
شیر | ۱۹۰ گرم | ۲۵۰ گرم |
بنا بر آمار وزارت بهداشت ایران مصرف نمک در ایران دو برابر استاندارد جهانی است. نمک هم موجب افزایش سدیم بدن و فشار خون شده و هم به دلیل دفع ادراری کلسیم موجب پوکی استخوان میشود.
متوسط مصرف نمک برای افراد زیر ۵۰ سال روزانه ۵ گرم و برای افراد بالای ۵۰ سال ۳ گرم باید باشد.
نمک در مواد غذایی | |
سیصد گرم نان | ۵ گرم |
شصت گرم پنیر | ۲ گرم |
صد گرم چیپس | ۲.۷ گرم |
یک برش پیتزا | ۴ گرم |
ده دانه زیتون | یک گرم |
سه برش کالباس | ۴.۵ گرم |
صد گرم سوسیس | ۲ گرم |
صد گرم پفک | ۲.۷ گرم |
صد گرم همبرگر | ۲.۲ |
صد گرم سیب زمینی سرخ کرده | ۳ گرم |
مردم ایران به طور متوسط ۴۲ لیتر نوشابه گازدار مصرف میکنند که این نوشابه ها علاوه بر قند، به دلیل اسید سولفوریک بالا مانع جذب کلسیم و پوکی استخوان میشوند.
شیوع عوامل زمینه ساز بیماری در ایران | ||
---|---|---|
گروه سنی ۲۵ تا ۳۴ سال | گروه سنی ۴۵ تا ۶۵ سال | |
فشار خون | ۱۱ درصد | ۵۹ درصد در زنان۳۳ درصد در مردان |
چاقی | ۵۰ درصد | ۷۱ درصد در زنان۵۷ درصد در مردان |
چربی خون | ۲۳ درصد | ۴۴ درصد |
قند خون | ۴۰ درصد زنان۳۳ درصد مردان |