فروش این کتاب با تخفیف ویژه!!
روزنامه فرهیختگان:
معرفی کتاب « آیا به از این نمی توان بود؟ »
نویسنده: سیدعلیرضا شفیعی مطهر
دو جلد جمعا حدود ۱۱۰۰صفحه
قطع : وزیری با جلد گالینگور و چاپ نفیس
قیمت روی جلد : هر دوره دوجلدی قبل از تخفیف ۱۲۰۰۰تومان
نه تنها مردم عادی، که بسیاری از سیاستمداران و حتی کارشناسان و صاحبان تریبون ها، عادت کرده اند که در تبیین عملکرد دولت ها « تحلیل های فله ای » عرضه کنند و دقیقا به همین دلیل است که بسیار شنیده ایم « فلان دولت خوب کار کرد » ،« فلانی که کاری برای مملکت نکرد » ، « کارهای دولت بهمان تبلیغاتی بود » ،« دولت فلانی دولت موفقی بود.» حتی خود دولت ها در بررسی کارنامه خود و دولت قبلی شان به تحلیل های فله ای و رویکردهای تبلیغاتی بسنده می کنند و بدین سان، در آغاز کار خویش، عملکرد اسلاف خویش را تخطئه می کنند و در پایان ماموریت شان نیز مدعی می شوند
که شاهکار کرده اند؛ شاهکاری که البته باز هم از سوی دولت بعدی، زیر سوال می رود.
بدیهی است، مادامی که چنین ادبیاتی در حوزه نقد عملکرد دولت ها باشد و همه چیز به « بد » و « خوب » و دو کلمه « سیاه » و « سفید » ختم و خلاصه شود، هیچ کارنامه معتبری را نمی توان برای هیچ دولتی صادر کرد؛ به این ترتیب مثبت های هر دولت زیر سایه کلمه « بد » گم می شوند و منفی ها نیز به حاشیه کلمه کلی «خوب » می روند و سرانجام عوام گرایی و سیاست زدگی، جای کارشناسی، منطق مداری و انصاف را می گیرد.
از آنجا که بخش عمده مشکلات جامعه، در عرصه اقتصاد رقم می خورد، اوضاع اقتصادی و تغییر و تحولات آن، در قضاوت عمومی نسبت به عملکرد دولت ها بسیار تاثیرگذار است. از این رو، جا دارد یک سری « ملاک های مورد توافق » در بررسی عملکرد اقتصادی دولت ها تعیین شود و به عنوان « خط کش سنجش » از سوی همه گرو ه های سیاسی، کارشناسی و دانشگاهی به کار رود.
بنابراین، ضروری است، فاکتورهایی به عنوان مبانی همه ناظران و تحلیلگران ملاک مشترک همه آنان قرار گیرد تا در پایان، عدد و رقم های به دست آمده،گویای واقعیت باشند؛ نه گویش های کلی و مبتنی بر حب و بغض های فردیو سیاسی.
جوامع انسانی به مثابه آزمایشگاه علوم اجتماعی
ممکن است بعضی بگویند نقل و مطالعه آمار و ارقام مثبت یا منفی کشورهای مختلف جهان و مقایسه آن ها با یکدیگر برای ما چه فایده ای دارد؟ در پاسخ عرض می کنیم که در مدیریت یک نکته حکیمانه می گوید:
«.جهانی فکرکنیم، ولی منطقه ای عمل کنیم.»
ما در منطقه خود، ایران نمی توانیم به نظریات و راهکارهای صحیح و عمل صائب برسیم، مگر این که
از تجارب ملل و دول دیگر مطلع باشیم. بسیاری از راهکارها و را ه حل هایی را که ما می خواهیم بیازماییم و تجربه کنیم، بسیاری از ملت ها و دولت ها مکرراً آن ها را آزموده و به نتایج مثبت و منفی رسیده اند. به این مثال توجه فرمایید:
دو کشور پاکستان و کر ه جنوبی در سال 1960 از درآمد یکسانی برخوردار بودند ؛ اما میزان ثبت نام کودکان پاکستانی در مدارس ابتدایی 30 درصد و در کره 94 درصد بود. گزارش توسعه انسانی سال 1996 می گوید:
این یکی از دلایلی است که به واسطه آن طی 25 سال گذشته، سرانه تولید ناخالص داخلی در کره جنوبی سه برابر پاکستان بوده است. (سلام، ۷۵/۶/۱۸)
دانشمندان بر این باورند که علوم اجتماعی مانند علوم تجربی نیست که بتوان در یک زمان و مکان محدود و مشخص (آزمایشگاه فیزیک و شیمی) تئوری ها را آزمایش کرد و به یافته های قطعی علمی رسید ؛ اما مثال بالا به قدری شفاف و گویاست که گویی پاکستان و کره، آزمایشگاهی است که فراروی ما گشوده و یافته های علمی شفافی را فریاد می زند.
حال کدام عقل سلیم و انسان حکیم به ما حکم می کند که این تجارب بسیار ارزنده و پرهزینه را که حداقل عمر یک نسل فدای آن شده، رها کنیم و خود از نو آن ها را بیازماییم. آیا حکیمان نگفته اند:
«آزموده را آزمودن خطا است ؟ !»
موافقان و مخالفان هر پدیده، تحول و نهضتی بیش از هر چیز باید با اتکا به اعداد، ارقام و آمارهای مثبته مدعیات خود سخن بگویند، نه این که تنها شعار دهند.
حق چون خورشید است. آن که به خورشید پشت می کند، ناگزیر فقط سایه خویش را می بیند!!
انسان موجودی نسبی است، نه مطلق بنابراین همه اقوال و اعمال صادره از او نسبی است. بر پایه این اصل منطقی، هیچ شخصیت، هیچ مکتب و هیچ پدیده بشرساخته ای مطلق نیست. جوامع و ملت ها هم متشکل از انسان های نسبی هستند و به تبع آن هیچ یک از اقوال و اعمال آن ها مطلقا خوب یا مطلقا بد نیست. به دیگر سخن در بهترین مدینه های فاضله هم نقص و عیب و کمبود و خطا دیده می شود و بر عکس... بدبینی و به تبع آن سیاه نمایی همه پدیده ها و نیز خو شبینی مفرط و به تبع آن همه چیز را مثبت دیدن، هر دو ناپسند و ضدارزش است. بدیهی است هر شخصی ، واقع بینی را بر بدبینی و خوش بینی مفرط ترجیح می دهد... و واقع بینی مبتنی بر استدلال و ارائه اعداد و ارقام است.
« نحن ابناء الدلیل ».
نویسنده در این دفتر کوشیده است از همه آمارها و ارقام، چه مثبت و چه منفی، درباره ایران و جهان بهره گیرد. چون بررسی تحولات اجتماعی در گذر زمان مستلزم استناد به سیر تحولات در همه زمان ها
و مکان هاست، بنابراین بسیاری از اعداد و آمارها متعلق به گذشته و سا ل های پیشین است. خوانندگان فهیم و فرزانه باید هر تحول و پدیده را در ظرف زمانی و مکانی خود مورد بررسی و استنتاج قرار دهند.
آمارها مختلف و موضوع ها گوناگون هستند؛ اما همه بیانگر یک حقیقتند.
اپیکتوس می گوید:
حقیقت چون نور خورشید از روزن های مختلف به ما می رسد، اما معنای آن همیشه یکی است.
نگارنده کتاب ضمن ارائه ارقام و آماری مقایسه ای از وضع ایران و جهان بر این درد مشترک تاکید می ورزد که:
اگر در برنامه ریزی ها حسن تدبیر بیشتری اعمال می شد، می توانستیم ضمن کاهش خسارت ها بر میزان بهر ه وری و استفاده بهینه از همه ظرفیت های اقشار مختلف بیفزاییم.
در این کتاب با عرضه ارقام و آماری مقایسه ای از اوضاع کشورهای فقیر و غنی جهان، همه اندیشه های تابناک و دردآشنا را به پاسخ این سوال فرا می خواند که:
آیا ما مردم جهان سوم با تکیه بر منابع فرهنگی، دینی، اجتماعی، نیروی انسانی و منابع طبیعی خود و با اعمال مدیریت بهتر و بهر ه گیری از همه ظرفیت های موجود نمی توانیم شکاف طبقاتی مردم جهان را پر کنیم؟!
این کتاب در دو جلد و هشت فصل تالیف و تدوین شده است.
سخن آغازین و فصل های مندرج در جلد اول عبارتند از:
نخست: توسعه اقتصادی (جایگاه ایران در کاروان توسعه بشری)
دوم: توسعه علمی و فرهنگی
سوم: آموزش و پرورش
چهارم: توسعه انسانی، مدیریت، حقوق شهروندی و کرامت انسانی و...
فصل های مندرج در جلد دوم عبارتند از:
پنجم: صنعت گردشگری
ششم: فرهنگ رانندگی
هفتم: اسراف و اتلاف(اصلاح الگوی مصرف)
هشتم: ناهنجاری های اجتماعی
در این کتاب « اعداد » سخن می گویند ، « ارقام بر کرسی داوری می نشینند .« ارقام » ،و « آمارها » میداندار گفتمان هستند، تحلیل ها و تفسیرها بسیار اندک است و داوری نهایی برعهده خوانندگان فهیم و فرزانه گذاشته شده است.
اکنون دیگر نه زمان « تجلیل » که دوران « تحلیل » است.
مراکز پخش : با تخفیف ویژه
۱ -تهران : ۴۴۶۴۲۳۳۱- ۰۲۱
۳۴۹۱۱۹۰ - ۰۹۱۲
۲= تهران نمایشگاه : مصلی سالن شبستان راهروی ۱۷ غرفه ۳
انتشارت رواق دانش - ترابی ۷۵۲۱۵۰۵-۰۹۱۲
۳- تهران : انتشارات لوح زرین خ اشکندری شمالی مقابل دفتر پست پ ۴۷ ط ۵ واحد۲۱ تلفن: ۶۶۵۷۲۴۶۲ - ۶۶۹۰۰۱۳۱
۱۱۴۱۲۵۴-۰۹۱۲
۴ - کاشان - خانه کتاب - چهارراه آیت الله کاشانی ۷۲۹۰۵۵۸-۰۹۱۳
آقای اکبری
۵ - کاشان انتشارات مرسل آقای پورمدنی ۴۴۵۴۵۱۳-۳۶۱
( نقل از روزنامه فرهیختگان ، شماره ۲۵۳ ، شنبه ۲۸/۱/۸۹ ، ص ۶)